Műszaki tartalom

Alapozás:

Az épület 60 cm széles sávalapozással készül. A lépcső alatt is 50 cm széles sávalap készül. Az alaptestek magassága 85 cm, alsó síkjuk a fagyhatár alá nyúlik. A beton sávalapok tetején 1 sor vasalt és kibetonozott 30 cm-es zsalukő talpgerenda készül. Betonminőség C12 vasalatlan keresztmetszetig, és C25 a vasalt részen EUROCODE szerint. Az épület alapozását statikai kiviteli tervek alapján készítjük.

Lábazat:

Az épület lábazatát 30-as kibetonozott zsalukő alkotja. A lábazati falakat minden esetben a hóhatárig felvezetett vízszigeteléssel védjük, valamint körben 12 cm vtg. extrudált polisztirolhab hőszigetelést kapnak.

Függőleges teherhordó szerkezetek:

A felmenő falazatok Porotherm 30 N+F kerámia falazóblokkok (vagy azzal egyenértékű) rendszerben hozzá tartozó ragasztó / kötőanyaggal, belül gipszes vakolattal, kívül homlokzati hőszigeteléssel ellátva.

Födémszerkezetek:

Az épületben 20 cm vastag méretezett monolit vasbeton födém készül. A födémek vasalását és betonozását statikus által jóváhagyott kiviteli tervek alapján készítjük.

Koszorúk és gerendák:

A téglafalak tetején a födémlemezekkel együtt vasbeton koszorúk készülnek, a falszerkezetek merevítése miatt. A nagyobb nyílások áthidalásánál monolit vasbeton áthidalók készülnek, a magas nyílások esetében a födémlemezzel együtt betonozva.

Tetőszerkezet:

Az alacsonyhajlású szerkezetek mindenütt min. 6,6 %-os lejtésűek. A monolit vasbeton lemezre 25 cm lapostető hőszigetelés, azon csapadékvíz elleni szigetelés és leterhelő réteg készül.

Talajvíz és nedvesség elleni szigetelések:

Talajnedvesség elleni szigetelés készül vízszintes padló- és függőleges lábazatszigetelésként. A lábazatszigetelést a mindenkori terepszint fölé legalább 30 cm-rel kell felvezetni. A talajnedvesség elleni szigetelés a vasalt aljzatra kerül. A felhasználható anyag lehet modifikált bitumenes nehézlemez 15 cm-es átlapolásokkal fektetve, hideg bitumenmáz kellősítésen lángolvasztással felület folytonosítva, vagy ezzel egyenértékű más vízszigetelő anyag. A lapostetős szakaszokon a megfelelő lejtés kialakítása után teljes felületen leplesített EPDM lemez vízszigetelés készül egyenes rétegrenddel, kiegészítő bádogozásokkal, valamint ereszcsatornával. A vízszigetelést geotextil elválasztó rétegre terített 5 cm kavics leterhelő réteggel, illetve az eresz mentén beton járólapokkal rögzítjük. A vizes helyiségekben használati víz elleni, kent szigetelés kerül, a kerámia burkolat flexibilis vízzáró ragasztóval készül. A fürdő helyiségekben az oldalfalak is kerámia burkolatot kapnak, a helyiségek teljes belmagasságáig. Az úsztatott betonaljzatok alá a padlófűtésnél légpárnás MLP fólia technológiai szigetelést kell teríteni.

Aljzatok:

Az épületben az aljzatbeton 8 cm vtg. a padlófűtés fogadására is alkalmas aljzatbeton.

Válaszfalak:

10cm vtg. Porotherm válaszfal lap kerámia falazóblokk (vagy azzal egyenértékű) rendszerben hozzá tartozó ragasztó / kötőanyaggal, kétoldali vakolattal.

Hőszigetelés:

A padlóban az úsztatott aljzatbeton alá 10 cm (földszint) és 5 cm (emeleten) vtg. terhelhető expandált hőszigetelés kerül. A külső homlokzati fal 16 cm expandált polisztirolhab hőszigetelést kap kiegészítő szigetelésként.

Héjazat:

A lapostető lejtés 6,6%-os. Héjalása kavicsréteggel leterhelt leplesített EPDM lemez. A lapostetőkről a csapadékvizet 0,5 %-os eresszel a homlokzat előtti lefolyócsővel vezetjük el.

Külső nyílászárók:

Az épület külső nyílászárói műanyag szerkezettel, 3rtg-ű üvegezéssel, min. uw=0,95 W/m2K hőátbocsátási együtthatóval, vagy ennél jobb értékkel, bukó-nyíló és fix felületekkel készülnek. A homlokzati nyílászárókra rejtett vakolható tokos zsaluziák kerülnek.

Belső nyílászárók:

A belső nyílászárók jellemzően fa szerkezetűek, fóliázott vagy furnér felülettel – egyéni megegyezés szerint.

Burkolatok:

Műgyanta, greslap burkolatot ill. laminált padlóburkolatot kapnak a helyiségek terv alapján. Vizes helyiségekben cementes vakolat, a lakóterekben BAUMIT gipszes vakolat készül gépi felhordással, glettelés, valamint belső szilikátos falfestés készül - így az épület páraháztartása kiegyenlítettebbé válik.

Homlokzatképzés:

Dryvit homlokzati hőszigetelő rendszerrel kerül kialakításra, hálós glettelés után a homlokzatra vékony nemes vakolat kerül tört fehér színben a homlokzati terveknek megfelelően.